Capitolul 1: Condiții generale
1. Definiții
Termenii specificați mai jos folosiți în prezentul contract și în anexele acestuia vor fi interpretați după cum urmează:
„Societatea de asistență”:
S.C. NOVA RIA24 SERVICII S.R.L., cu sediul social în B-dul Primăverii, Nr. 29, etaj 4, sector 1, București, înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J40/16671/2016, Cod Unic de Înregistrare RO 36857329.
„Client”:
Se referă la orice persoana fizică sau entitate legală care activează Programul de Asistență Rutieră „AutoBaza24”.
„Servicii de asistență rutieră”:
Se referă la serviciile incluse în cadrul Programului de Asistență Rutieră „AutoBaza24”
„Autoturism”:
Reprezintă autovehiculele cu maxim 9 locuri utilizate exclusiv pentru transportul de persoane, pentru beneficiul personal sau pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, înmatriculate în Romania, a căror masa maximă autorizată nu depășește 3,5 tone, pentru care Clientul a activat Programul de Asistență Rutieră „AutoBaza24”.
„Eveniment rutier”:
Coliziune, ciocnire cu un obiect fix / mobil sau defecțiune tehnică survenite pe un drum public, având drept consecință imobilizarea totală a autoturismului sau punerea conducătorului acestuia în imposibilitatea de a-l folosi în condiții de siguranță sau potrivit regulilor de circulație pe drumurile publice. Acest tip de incident este posibil să necesite remorcarea la un Atelier reparator în vederea realizării reparațiilor necesare.
„Utilizator”:
Orice persoana fizică sau entitate legală îndreptățită să utilizeze autoturismul implicat într-un Eveniment rutier pentru care Clientul a activat Programul de Asistență Rutieră „AutoBaza24”, acesta fiind și beneficiarul Serviciilor de asistență rutieră.
„Atelier reparator”
Atelier autorizat de Registrul Auto Român pentru activitatea de reparații auto, care primește în custodie autoturismul implicat într-un Eveniment rutier, în vederea efectuării reparațiilor.
„Activare Servicii de asistență rutieră”
Activarea Serviciilor de asistență rutieră se referă la momentul de la care Serviciile de asistență rutieră devin utilizabile, și anume în cel puțin 48 de ore de la momentul achiziționării Programului de Asistență Rutieră „AutoBaza24”.
2. Teritoriu și valabilitate
Serviciile menționate în Capitolul 2 se furnizează exclusiv pe teritoriul României, pentru o perioadă de un an complet de la data Activării Serviciilor de asistență rutieră.
3. Răspunderea Societății de asistență
Societatea de asistență va organiza Servicii de asistență rutieră pentru autoturismele acoperite de Programul de Asistență Rutieră „AutoBaza24”, în cazul unui Eveniment rutier, așa cum este el definit în prezentul document.
Societatea de asistență nu este răspunzătoare pentru calitatea lucrărilor și serviciilor prestate de către terțe părți și/sau pentru vreun prejudiciu cauzat de către acestea.
Societatea de asistență nu va fi răspunzătoare pentru întârzieri sau pentru incapacitatea de a furniza Serviciile de asistență rutieră în caz de grevă, condiții meteo nefavorabile, război, invazie, acțiune a unor inamici externi, ostilități (indiferent dacă se declară sau nu război), război civil, rebeliune, insurecție, terorism sau uzurpare a puterii sau confiscare prin mijloace militare, revoltă și rebeliune civilă, radioactivitate sau orice alt eveniment de forță majoră.
Capitolul 2: Descrierea Programului de Asistență Rutieră „AutoBaza24”
1. Condiții generale ale Programului de Asistență Rutieră „AutoBaza24”
Societatea de asistență se angajează să furnizeze Serviciile de asistență rutieră acoperite pentru fiecare autoturism pentru care s-a activat Programul de Asistență Rutieră „AutoBaza24”, pe întreagă durată de valabilitate a acestuia.
1.1 Teritorialitate
Programul de Asistență Rutieră „AutoBaza24” este valabil pentru Evenimentele rutiere survenite pe teritoriul României.
2. Serviciile de asistență rutieră acoperite de Programul de Asistență Rutieră „AutoBaza24”
Serviciile de asistență rutieră se acordă tuturor autoturismelor imobilizate ca urmare a unui Eveniment rutier, pentru care s-a activat Programul de Asistență Rutieră „AutoBaza24”, aflate în perioada de valabilitate a abonamentului. Costurile pentru Serviciile de asistență rutieră sunt garantate și achitate de către Societatea de asistență în limitele specificate.
2.1 Depanarea/repararea autoturismului imobilizat la locul Evenimentului rutier
Societatea de asistență va asigura deplasarea unei echipe de intervenție pentru remedierea în traseu a următoarelor situații: pană de pneu, baterie descărcată, lipsă de combustibil, defecțiuni electrice sau mecanice minore.
Asigurarea depanării/reparației la locul Evenimentului rutier va fi furnizată în conformitate cu normele legale și restricțiile de drum aplicabile locului în care a avut loc imobilizarea.
LIMITĂ: Pentru remediarea în traseu a avariilor Societatea de asistență va misiona pe costurile proprii cea mai apropiată echipă de locul imobilizării din rețeaua proprie, lucrările efectuandu-se conform normelor de siguranță și protecția muncii impuse de legislația în vigoare. Piesele și consumabilele înlocuite sau combustibilul furnizat sunt în sarcina Clientului.
2.2 Tractarea autoturismului imobilizat
Dacă autoturismul nu poate fi depanat/reparat la locul Evenimentului rutier Societatea de asistență organizează tractarea autoturismului imobilizat, cu respectarea normelor legale și restricțiilor de drum din locul în care a avut loc imobilizarea, către cel mai apropiat Atelier reparator.
LIMITĂ: Societatea de asistență va organiza tractarea autoturismului pe costurile proprii în limita maximă de 200 km parcurși* de echipajul de tractare / Eveniment rutier. Distanța parcursă după depășirea acestei limite va fi facturată Clientului în conformitate cu informațiile menționate în cererea de prestare a Serviciilor de asistență rutieră.
*Km parcurși de echipajul de tractare se calculează pe ruta: Bază echipaj tractare – Adresă autoturism imobilizat – Adresă Atelier reparator – Bază echipaj tractare.
Capitolul 3: Obligațiile Clientului
1. Procedură generală
În cazul producerii unui Eveniment rutier, Clientul, direct sau prin intermediul Utilizatorului, trebuie să apeleze imediat, și înainte de a întreprinde orice acțiune, Centrala de Alarmă a Companiei de asistență, disponibilă 24 de ore pe zi, la numărul de telefon 03 744 755 24.
Atunci când apelează Centrala de Alarmă pentru a solicita serviciile incluse în cadrul Programului de Asistență Rutieră „AutoBaza24”, Clientul trebuie să furnizeze următoarele informații:
- Numele complet al Utilizatorului autoturismului la momentul Evenimentului rutier;
- Seria de șasiu a autoturismului imobilizat ca urmare a unui Eveniment rutier;
- Marca, modelul si numărul de înmatriculare a autoturismului imobilizat;
- Adresa imobilizarii și numărul de telefon la care poate fi contactat Utilizatorul autoturismului imobilizat;
- Scurtă descriere a Evenimentului rutier care a condus la imobilizarea autoturismului.
2. Dispoziții generale
a) În cazul producerii unui Eveniment rutier, Utilizatorul trebuie să depună toate eforturile pentru a limita sau pentru a opri consecințele acestuia. În cazul în care nerespectarea prezentei clauze are drept urmare îngreunarea condițiilor de încărcare și/sau transport a autoturismului, orice cost suplimentar generat va fi în sarcina Clientului.
b) Clientul, direct sau prin intermediul Utilizatorului, are obligația să efectueze toate demersurile necesare pentru ca Atelierul reparator cel mai apropiat să primească autoturismul în custodie în vederea reparațiilor, inclusiv să întocmească și/sau să transmită către reprezentanții acestuia toată documentația solicitată de aceștia. Orice cost suplimentar generat de întârzierea sau refuzul Atelierului reparator de a primi autoturismul în custodie, inclusiv tractarea către alt Atelier reparator, va fi în sarcina Clientului.
c) În cazul unui accident rutier, Clientul, direct sau prin intermediul Utilizatorului, are obligația să întocmească la locul imobilizării împreună cu autoritățile sau terții implicați în Evenimentul rutier si inainte de sosirea echipajului de tractare, orice documente necesare pentru a permite Societății de asistență preluarea autoturismului în vederea tractării acestuia către Atelierul reparator. Costurile suplimentare generate de întârzierea întocmirii documentelor la locul imobilizării sau necesitatea tractării autoturismului în alta locație pentru întocmirea acestora, vor fi în sarcina Clientului.
d) În cazul in care autoturismul este proiectat in afara carosabilului ca urmare a unui Eveniment rutier, costurile suplimentare generate de repunerea acestuia pe drumul public vor fi suportate de catre Client.
e) Toate costurile survenite după depășirea limitelor acoperite de Programul de Asistență rutieră „AutoBaza24” vor fi in sarcina Clientului.
f) Clientul are obligația să achite toate costurilor suplimentare detaliate la punctele a), b), c), d) și e) din prezentul articol, fie direct, fie prin intermediul Utilizatorului, în conformitate cu informațiile menționate în cererea de prestare a Serviciilor de asistență rutieră. Societatea de asistență își rezervă dreptul să refuze prestarea oricăror servicii, în cazul în care Clientul sau Utilizatorul refuză plata costurilor aferente serviciilor care nu sunt cuprinse în Programul de Asistență Rutieră „AutoBaza24”, așa cum este descris în Capitolul 2, inclusiv plata costurilor detaliate în Capitolul 3, articolul 2.
Capitolul 4: Excluderi generale
1. Următoarele costuri nu fac obiectul programului de asistență rutieră achiziționat și nu vor fi putea fi suportate de către Societatea de asistență, ele fiind suportate de către Client:
1.1. Contravaloarea lucrărilor de reparație efectuate în Atelierele reparatoare pentru autoturismele care beneficiază de Programul de Asistență Rutieră „AutoBaza24”.
1.2. Toate costurile care cad în mod normal în sarcina Clientului, ca de exemplu combustibilul și taxa rutieră.
1.3. Costurile avansate de Client sau de prepușii acestuia, dacă acesta organizează unul sau mai multe din serviciile incluse în Programul Asistență rutieră „AutoBaza24” pe cont propriu,
fără a obține acordul Societății de asistență și fară a primi o referință de dosar din partea Societății de asistență.
1.4. Costurile de depanare sau tractare pentru autoturismele utilizate în alte scopuri decât transportul de persoane pentru beneficiul personal sau pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu sau al căror număr de locuri depășește 9 persoane (șofer + pasageri).
2. Evenimentele sau situațiile descrise mai jos reprezintă excluderi și nu fac obiectul programului de asistență rutieră achiziționat:
2.1. Utilizarea autoturismului în alte scopuri decât cele stabilite de către fabricant sau de legislația în vigoare.
2.2. Utilizarea autoturismului în zone sau pe drumuri care nu sunt destinate circulației publice. Această excludere se aplică inclusiv autoturismelor imobilizate în una dintre locațiile următoare sau similare acestora: parcări din incinta aeroporturilor, parcări din incinta spațiilor comerciale (ex. mall-uri), parcări subterane, parcări supraetajate, curți sau terenuri private, străzi sau alei greu accesibile sau cu acces limitat la vehiculul imobilizat (care necesită încărcarea cu macara), etc.
2.3. Utilizarea autoturismului în activități de taximetrie, car sharing / pooling (ex. Uber), rent-a-car (închiriere), scoală de șoferi, ambulanță, curierat.
2.4. Situațiile în care rezultă că la data imobilizării:
a. Autoturismul era condus sau acționat fără a exista un certificat de înmatriculare valabil sau altă autorizație de circulație valabilă.
b. Autoturismul era condus sau acționat fără a avea încheiată o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă în momentul producerii Evenimentului rutier.
c. Autoturismul nu avea, la momentul producerii Evenimentului rutier, inspecția tehnică periodică efectuată conform legislației în vigoare.
d. Autoturismul era condus sau acționat, în momentul producerii Evenimentului rutier, de către o persoană care nu poseda permis de conducere valabil pentru categoria respectivă de autovehicule sau căreia permisul de conducere i-a fost suspendat, anulat sau reținut în vederea anularii ori suspendării, fără a i se fi eliberat o autorizație provizorie de conducere sau aceasta a expirat.
e. Persoana care a condus sau acționat autoturismul, în momentul producerii Evenimentului rutier, se afla sub influenta băuturilor alcoolice, a produselor sau substanțelor stupefiante ori medicamentelor cu efecte similare, ori s-a sustras sau refuză recoltarea probelor biologice sau toxicologice sau a părăsit locul producerii accidentului, în situațiile în care acest fapt nu este permis de reglementările legale.
f. Persoana care a condus autoturismul asigurat comitea, la momentul producerii Evenimentului rutier, o infracțiune cu intenție sau încerca să se sustragă urmăririi în urma comiterii unei asemenea fapte.
2.5. Imobilizarea provocată de incendiu sau explozie care se datorează folosirii flăcării deschise, inclusiv la repararea autoturismului, ori ca urmare a transportării ori depozitării unor substanțe periculoase sau combustibile, în interiorul autoturismului sau în interiorul spațiului în care acesta staționează/este parcat.
2.6. Imobilizarea provocată de incendiu sau explozie, cauzată de materialele ori substanțele periculoase transportate (radioactive, ionizante, inflamabile, explozive, corozive, combustibile), care au determinat sau agravat paguba, sau dacă nu există avize legale pentru autoturismul și conducătorul auto eliberate de autoritatea competentă.
2.7. Imobilizarea produsă ca urmare a pătrunderii voluntare cu autoturismul în albii de râuri sau în zone inundate ori acoperite de apă (pe carosabil sau în afara acestuia), fară respectarea indicațiilor producătorului cu privire la utilizarea în astfel de condiții.
2.8. Imobilizarea produsă ca urmare directă a utilizării autoturismului pe sectoare de drum sau în zone interzise circulației autoturismelor ori pe drumuri care prezintă un risc crescut de avariere a autoturismului, sau ca urmare a pătrunderii în zone cu restricție de gabarit și tonaj.
2.9. Imobilizarea produsă ca urmare a utilizării autoturismului în situații neconforme cu specificațiile constructorului referitoare la capacitate maximă de încărcare, ori imobilizarea a fost provocată prin acțiunea ori neglijența Clientului sau a prepușilor acestuia în ceea ce privește modul de încărcare a mărfurilor transportate.
2.10. Imobilizarea produsă cu intenție sau reavoință de către Client sau prepușii acestuia ori care rezultă din participarea sa la activități criminale sau încălcarea intenționată a dispozițiilor legale
2.11. Imobilizarea produsă prin sau ca o consecință a întrecerilor sportive pentru vehicule cu motor de orice fel (inclusiv antrenamente), raliuri, teste de viteză și anduranță, inclusiv cele în afara unui program oficial.
2.12. Orice consecință a războiului (chiar dacă acesta a fost declarat sau nu), acțiunea unui dușman extern, invazie, război civil, revoluție, insurecție, rebeliune, răzvrătire, tulburări civile, greve, revolte, greva patronală, dictatură militară, uzurparea puterii, acțiunea oricărei persoane sau persoanelor care acționează în numele său în legătură cu orice organizație, conspirație, acțiuni teroriste și paramilitare, sabotaj.
2.13. Influența directă sau indirectă a exploziei atomice, a radiațiilor radioactive sau infestări radioactive, ca o consecință a folosirii energiei atomice sau a materialelor fisionabile.
NOTIFICARE PRIVIND PRELUCRAREA DE DATE
Atunci când ne veți solicita prestarea serviciilor incluse în cadrul Programului de Asistență Rutieră „AutoBaza24”, vă vom cere un set minim de informații, care pot include și date cu caracter personal, în vederea asigurării condițiilor necesare pentru prestarea serviciilor contractate.
Datele solicitate pot diferi de la caz la caz dar vor fi unele dintre următoarele:
•Nume
•Prenume
•Seria de sasiu a autoturismului
•Număr de înmatriculare al autoturismului
•Marca si modelul autoturismului
•Numarul de telefon
•Adresa imobilizarii autoturismului
•Scurta descriere a evenimentului rutier
În absența acestor date nu vom putea garanta execuția în bune condiții a serviciului contractat.
Vom stoca aceste date pe o perioadă care se întinde de la data primirii lor de la dumneavoastră și până la împlinirea a 3 ani de la expirarea contractului pentru serviciul menționat.
Pe perioada stocării, vom asigura toate măsurile tehnice și organizatorice adecvate pentru asigurarea securității și confidențialității datelor. La terminarea perioadei de stocare vom elimina datele prin anonimizare. Pe perioada stocării, vom putea partaja datele (a) cu alți reprezentanți ai organizației dumneavoastră (dacă organizația este parte în contractul cu noi),
(b) cu reprezentanți ai unor furnizori implicați în soluționarea situației pentru care ne solicitați serviciul sau (c) cu reprezentanți ai autorităților cu competențe relevante în situația pentru care ne solicitați serviciul.
Pentru mai multe detalii despre conformitatea NOVA RIA24 SERVICII SRL cu prevederile normelor europene privind protecția confidențialității datelor (GDPR), puteți consulta acest link sau ne puteți contacta direct prin email la dpo@ria24.ro.